Piškotki

Piškotki
Piškotek je majhna datoteka, ki se ob obisku spletnega mesta shrani v vaš računalnik. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletno mesto prebere ob ponovnem obisku. Uporablja jih večina sodobnih spletnih mest. Piškotki sami po sebi niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali katere koli druge zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. Prijava na forume), za nakupovalne vozičke v spletnih trgovinah, za prikaz različne napredne vsebine na spletnem mestu (npr. Zemljevidi, video), za vodenje statistike obiskov strani, za podporo socialnemu omrežju vtičnikov, pa tudi za prikaz oglasov, prilagojenih spletnemu uporabniku.

Zakonska omejitev piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem posega v spletno zasebnost.

Urad informacijskega pooblaščenca je izdal zbirko pogostih vprašanj o piškotkih, ki jih najdete tukaj.

Vrste piškotkov
Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, zlasti za sestanke, prijave, nakupovalne vozičke in podobna opravila na spletnem mestu. Nekateri piškotki so še posebej uporabni za lastnike spletnih strani. Služijo na primer za sledenje količini prometa, torej dosegu vašega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj avtorjem vsebin omogočajo, da vidijo, katere objave na spletnem mestu so zanimive za obiskovalce, na podlagi povratnih informacij pa lahko približajte spletno mesto bralcem. Z bolj zanimivo vsebino.

Vendar nekateri piškotki, vsaj z vidika informacijske pisarne, niso dobri. Ti neokusni piškotki v glavnem beležijo podatke o vaših spletnih dejavnostih, ki se nato obdelajo in posredujejo tretjim osebam, najpogosteje oglaševalcem. Na primer, različni ljudje na spletu prikazujejo različne oglase. Vsakdo vidi oglase za izdelke in storitve, za katere je verjetnejše, da jih kupijo. To lastnikom piškotkov omogoča sledenje, da zaslužijo več denarja od oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

Začasni ali sejni piškotki
Trajni ali shranjeni piškotki
Lastni piškotki
Drugi piškotki
Vsaka vrsta piškotkov je v zakonodaji in smernicah pooblaščenca različno obravnavana, kar otežuje spletno mesto lastniki in spletni razvijalci, da spoštujejo zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakon o varstvu osebnih podatkov. Lastniki spletnih mest zahtevajo, da se podrobno seznanijo z zasebnostjo piškotkov in da svoje spletne obiskovalce seznanijo z uporabo piškotkov. V primeru bolj invazivnih piškotkov morajo za njihovo uporabo pridobiti soglasje obiskovalcev (povzeto po piskotki.net).

Zakonodaja o piškotkih
Zakonodaja, ki ureja uporabo piškotkov v Evropski uniji (EU), temelji na Smernici zasebnosti elektronskih komunikacij 2002/58/ES. V tej smernici je bil spremenjen člen, ki se nanaša na “piškotke in podobne tehnologije”. Smernica je bila spremenjena s spremenjeno Smernico 136/2009.

V slovensko zakonodajo je bil prenesen kot „Zakon o elektronskih komunikacijah“ (ZEKom-1). V 157. členu »piškotki« predstavljajo pravno podlago, na podlagi katere morajo slovenski lastniki spletnih strani zagotoviti zasebnost spletnih obiskovalcev. Članek zahteva spoštovanje določb zakona o varstvu osebnih podatkov, hkrati pa Uradu informacijske pooblaščenke dodeljuje in odredi inšpekcijski nadzor.